Bel ons direct: 033 700 97 07

De meest voorkomende oorzaken van rioolverstoppingen

19 februari, 2025
Rioolwerk particulier
Profielfoto van Stef

Stef

Inhoudsopgave

Wat veroorzaakt een verstopt riool?

Waarom raakt een riool eigenlijk verstopt? De oorzaken van een rioolverstopping lopen uiteen van verkeerde gewoontes in huis tot invloeden van buitenaf. We zetten de grootste boosdoeners voor je op een rij.

Verkeerd gebruik van je afvoer is een veelvoorkomende oorzaak. Spoel jij weleens vet door de gootsteen? Of verdwijnen er doekjes en etensresten in het toilet? Dat lijkt handig, maar het zorgt voor ophoping van grondstoffen in de leiding. Die ophopingen vormen uiteindelijk blokkades die voor grote problemen zorgen.

Ook vet en olie kunnen een oorzaak zijn van rioolproblemen. Vet dat je door de gootsteen spoelt, koelt af en hecht zich aan de binnenkant van je leidingen. Laagje voor laagje wordt de buis steeds nauwer. Tot er op een dag niets meer doorheen kan.

In oudere huizen zijn de leidingen vaak versleten of beschadigd. Soms zijn ze simpelweg te smal voor modern gebruik. Dan is een rioolverstopping bijna onvermijdelijk.

Tot slot spelen natuurlijke oorzaken ook een rol. Wortels van bomen in je tuin of onder de stoep kunnen door oude rioolbuizen heen groeien. Die wortels blokkeren de leiding of breken hem zelfs kapot. Ook door zware regenval of verzakkingen in de grond kan het riool beschadigd raken. Het water zoekt dan een andere uitweg, met verstoppingen als gevolg.

Herken de symptomen van een rioolverstopping

Hoe weet je eigenlijk zeker dat je te maken hebt met een rioolverstopping? Sommige signalen zijn duidelijk, maar andere merk je pas laat op. Let goed op deze tekenen.

Vroege signalen: de eerste waarschuwing

Langzaam weglopend water is vaak het eerste teken dat er iets mis is. Als het water in je gootsteen of douchebak steeds slechter wegloopt, zit er waarschijnlijk iets vast in de leiding. Ook vreemde geurtjes uit je afvoer zijn een waarschuwing. Ruik je ineens een rioollucht in je keuken of badkamer? Dan is het slim om direct te handelen.

Acute signalen: wanneer het echt mis gaat

Bij een ernstige verstopping kan het water helemaal niet meer weg. Sterker nog, het kan zelfs omhoog komen en overstromen. Dan is de blokkade compleet. Een ander duidelijk signaal zijn borrelende geluiden als je doorspoelt. Dat geluid ontstaat door luchtbellen die vastzitten achter de verstopping.

Wanneer direct handelen noodzakelijk is

Hoe langer je wacht, hoe erger de problemen worden. Soms is er maar één oplossing: meteen een professional bellen. Maar wanneer is dat de juiste keuze?

Je moet direct actie ondernemen als het water helemaal niet meer wegloopt, als je constant een rioollucht in huis ruikt of als er al waterschade ontstaat, bijvoorbeeld vochtplekken op de vloer of muren.

Direct actie: professionele hulp inschakelen

Een ervaren rioolspecialist lost het probleem snel op. Er zijn genoeg bedrijven die 24/7 klaarstaan. Zo hoef je nooit lang met het probleem te zitten.

Wat doet een ontstoppingsbedrijf precies?

Een professional begint meestal met een camera-inspectie. Daarmee wordt precies gekeken waar de verstopping zit. Vervolgens wordt de leiding met hoge druk schoongespoten of wordt de blokkade met een speciale veer verwijderd. Zo weet je zeker dat het probleem echt opgelost is. Maar kun je ook zelf een rioolverstopping verhelpen?

Zelf een rioolverstopping verhelpen

Hoewel het inschakelen van een professional vaak de snelste en veiligste manier is om een rioolverstopping te verhelpen, kun je een poging wagen om het eerst zelf te proberen. Probeer de volgende methoden:

Veilige methoden die je zelf kunt proberen

Ontstoppingsmiddelen kunnen helpen bij eenvoudige blokkades. Je koopt ze bij de bouwmarkt of supermarkt. Let wel goed op dat je de gebruiksaanwijzing volgt, want teveel middel kan je leidingen beschadigen. Wees ook voorzichtig met chemische ontstoppers. Die zijn slecht voor het milieu én kunnen je leidingen aantasten. Een andere optie is de ontstoppingsveer. Daarmee prik je door de blokkades heen. Vooral bij verstoppingen dicht bij de afvoer werkt dit goed.

Wanneer je beter niet zelf je verstopping kunt oplossen

Soms is zelf proberen geen goed idee. Dat geldt bijvoorbeeld als de rioolverstopping steeds terugkomt, als het probleem diep in de leiding zit of als je twijfelt over de oorzaak. Wil je weten hoe je zelf je riool kunt ontstoppen? Lees dan hoe je zelf je riool kunt ontstoppen.

Kosten en verzekering

Wat kost het om je riool te laten ontstoppen? En vergoedt je verzekering dat eigenlijk? Dit zijn vragen die veel mensen hebben.

Wat betaal je voor een ontstoppingsbedrijf?

De kosten hangen af van hoe ernstig de rioolverstopping is. Gemiddeld betaal je tussen de 75 en 200 euro. Heb je met spoed hulp nodig, dan kunnen de kosten oplopen.

Wordt het vergoed door je verzekering?

Of je verzekering betaalt, hangt af van de oorzaken van de verstopping en de dekking in je polis. Is de verstopping ontstaan door eigen gebruik, dan betaal je het meestal zelf. Ligt de oorzaak buiten jouw huis, bijvoorbeeld door schade aan het gemeentelijke riool, dan kan de verzekering soms wel uitkomst bieden. Controleer daarom altijd je polis of bel je verzekeraar voor meer duidelijkheid. Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over verstopt riool verzekeringen.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Een belangrijke vraag is wie er verantwoordelijk is voor het oplossen van een rioolverstopping. Is dit de taak van de gemeente, de woningcorporatie, of ben jij als huiseigenaar verantwoordelijk?

Rol van de gemeente

In sommige gevallen is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud van de hoofdrioolbuizen. Het is belangrijk om te weten of de verstopping binnen je eigen netwerk valt of dat het probleem op het gemeentelijke rioolnetwerk ligt.

Verantwoordelijkheid woningcorporatie

Als je huurt, kan de woningcorporatie verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de leidingen in jouw woning. Neem contact op met hen voor meer informatie over hun verantwoordelijkheden.

Eigen verantwoordelijkheid huiseigenaar

Als huiseigenaar ben je meestal zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de leidingen binnen je woning. Controleer daarom regelmatig op problemen en voer onderhoud uit om verstoppingen te voorkomen.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze simpele gewoontes kun je rioolverstopping voorkomen:

Wat je elke dag kunt doen

Gooi geen vet of etensresten door de afvoer. Gebruik afvoerzeefjes in de keuken en badkamer om haren en ander vuil op te vangen. Spoel ook nooit doekjes door het toilet, ook al staat er op de verpakking dat ze ‘doorspoelbaar’ zijn.

Regelmatig onderhoud loont

Je voorkomt veel ellende door je riool regelmatig te laten controleren door een professional. Zo’n inspectie kan bijvoorbeeld met een camera. Zo zie je snel of er vet, kalk of andere grondstoffen in je leidingen zitten.

Voorkom problemen met een professionele inspectie

Met een jaarlijkse controle kun je problemen voor zijn. De specialist kan je riool schoonmaken voordat er echte verstoppingen ontstaan. Dat bespaart je op de lange termijn een hoop kosten en zorgen.

Conclusie

Een rioolverstopping is een probleem dat snel aangepakt moet worden om grotere schade te voorkomen. Gebruik onze tips om verstoppingen te voorkomen, en voer regelmatig onderhoud uit. Zo verklein je de kans op verstoppingen. Heb je nu een verstopping die niet meer uit te stellen is? Neem direct contact op met een ontstoppingsbedrijf voor rioolverstopping in Amersfoort. Zo ben je snel van het probleem af. Hoe sneller je erbij bent, hoe kleiner de schade.